ProMan IMAP Finland toimi Foreship Groupin omistajien neuvonantajana myynnissä Vaaka Partners Buyout Fund III:lle

Pääomasijoitusyhtiö Vaaka Partners on hankkinut enemmistöosuuden Foreship Groupista. Kaupan jälkeen Markus Aarnio, Marcus Höglund ja Mattias Jörgensen jatkavat nykyisissä tehtävissään yhtiössä, ja henkilöstön omistus yhtiön osakekannasta on 40 %.

Foreship, jolla on toimipisteitä Suomessa (4), Virossa (1) ja Yhdysvalloissa (2), on erikoistunut laivasuunnitteluun ja konsultointiin. Yhtiö työllistää kokoaikaisesti yli 100 laivasuunnittelijaa ja meriteollisuusinsinööriä. Foreship on markkinajohtaja laivojen suunnittelussa, korjausasennuksissa sekä elinkaaripalveluissa. Yhtiö tarjoaa kattavan valikoiman suunnittelupalveluita risteilyalusten omistajille joihin lukeutuvat mm. Royal Caribbean, Carnival Corporation, Norwegian Cruise Line ja Disney Cruise Line.

“Foreship on tehnyt itsestään poikkeuksellisen menestyksellisesti johtavan laivansuunnittelupalvelujen toimittajan risteilyalus- ja meriteollisuudessa. Yhtiön maine lisäarvoa tuottavana palveluntarjoajana ja houkuttelevana työnantajana oli myös avaintekijä sijoituspäätöksessämme”, toteaa Vaaka Partnersin Ilkka Pentikäinen.

“Foreshipillä on vahva globaali jalansija ja erinomaiset referenssit koko joukolta risteilyalan ja uudisrakennushankkeiden suurimpia toimijoita,” sanoo Foreshipin toimitusjohtaja Lauri Haavisto.

“Uusi omistusjärjestely Vaaka Partnersin kanssa on siksi upea mahdollisuus pitää Foreship Foreshipinä ja hyötyä samalla vahvan ja tunnetun pääomasijoittajan osaamisesta ja resursseista. Saamme paremmat edellytykset kasvattaa globaalia markkinaosuuttamme, palvella asiakkaitamme paremmin ja vahvistaa asemaamme nopeasti kasvavilla laivojen uudistamisen markkinoilla. Paras kurssi eteenpäin on toimia ihmisten kanssa, jotka osaavat navigoida kansainvälisen bisneksen vesillä.”

Foreshipin uuteen hallitukseen kuuluvat risteilyalusteollisuuden sekä meriteollisuuden IT-ratkaisujen arvostettu asiantuntija Juha Heikinheimo hallituksen puheenjohtajana, Deltamarin Groupin entinen toimitusjohtaja ja yksi perustajista Jukka Laiterä sekä Fortumin henkilöstöjohtajana aiemmin toiminut Mikael Frisk; Vaaka Partnersin edustajat hallituksessa ovat Ilkka Pentikäinen ja Petrus Blomqvist.

Vaaka Partnersin mukaantulo tuo Foreshipin käyttöön vahvan rahoitusosaamisen, kasvuyritysten tuntemuksen ja teollisten neuvonantajien asiantuntemuksen, joiden taustalla on lähes puolen miljardin euron pääomasijoitusrahastojen yritysportfolio 4 000 työntekijöineen.

ProMan IMAP Finland toimi Foreshipin omistajien neuvonantajana koko myyntiprosessin ajan. Projektin valmistelun jälkeen toteutimme laajan, globaalin ostajakartoituksen sekä kilpailutetun tarjousvaiheen. Näiden tuloksena Vaaka Partners valikoitui sopivimmaksi ostajakandidaatiksi.

Kauppa on ProMan IMAP Finlandin neljäs toteuttama meriteollisuussektorin yrityskauppa vuosina 2018-2019. Transaktio osoittaa kykymme business services -sektorilla sekä monimutkaisten buyout-struktuurien toteuttamisessa, joihin liittyy monitasoinen takaisinsijoitus ja kaksoisholding-yhtiörakenne.